11-nov-08, Boedapest week 4+: alleen thuis, weinig gewerkt

in
Translation Note: The Dutch version of this content is being displayed because the English translation is unavailable.

Het begin van deze periode voelde als een soort 'adempauze'. Niet eens zozeer omdat Jens een tijdje wegging. (Eigenlijk viel het me best mee hoe dat samenwonen ging. Ik dacht dat ik er wel gek van zou worden, na jarenlang alleen in een huis gewoond te hebben... maar ik miste 'mijn eigen plekje' eigenlijk helemaal niet zo.) Meer omdat mijn eigen 'Panini #2' module af was, en er dus niet per sé 'de volgende dag' iets af moest. Rudy's code 'Panini #2' moest nog wel gedebugd en nagekeken, maar dat zou ik nog wel zien...

Maar aan het eind van deze week zou ik ontevreden zijn dat ik, in afwezigheid van Jens, verschrikkelijk weinig productiefs had gedaan. Ik heb veel 'onderzoek' gedaan, en ben (nu ik niet contstant Jens op mijn lip had) meer aandacht gaan besteden aan uitstaande BCCO problemen. Ook is Bluebox (de internetserver in Nederland die niet meer van mij is maar waar ik niet van de beheer-verantwoordelijkheid afkom) 6/7 november een dag lang down geweest (mede wegens hardware/bekabelingsproblemen), wat tijd kostte. En ik ben zwaar verkouden geweest en heb meer tijd 'verspild' aan rondsurfen en krantlezen dan in de vorige weken.

Maar het leek, ondanks de vertraging en irritatie bij Panini, nog wel te doen om dingen op redelijk korte termijn op te leveren...

Van dag tot dag:

Woensdag 5:

Om 10 uur kwam Jens dagzeggen voor hij naar het vliegveld ging, en liet me verder slapen. 12 uur was ik op, en (behalve boodschappen en een rondje in de wijk wandelen + boodschappen van 4 tot kwart voor 5) zitten moe zijn en werk uitstellen tot ongeveer 7 uur. Blijkbaar haalde mijn vage dag/nacht-ritme me nu in. Kleine dingen gingen fout (zoals in de supermarkt dingen uit mijn handen laten vallen -- hoewel het ook redelijk lastig is om 20 minuten wachtend in de rij al je boodschappen vast te houden als alle mandjes en wagentjes op zijn Tongue)

Van 7 tot 8 uur echt werk gedaan. Ik had nu tijd om (verder) te kijken hoe Rudy's geprogrammeerde 'Panini deel #1' functionaliteit nu eigenlijk in elkaar stak -- wat nog steeds nieuwe kennis voor me was (Flash/JavaScript integratie). Geconcludeerd dat ik Rudy's module moest hacken om een paar fouten goed op te lossen, en dat zou dus flink werk worden.

Daarna vond ik dat ik eens naar 'Revision Control Systemen' moest gaan zoeken en beslissen over welke voor ons het beste was, want dat was een al lang uitstaande vraag om onze 'interne bedrijfsstructuur' beter op te kunnen bouwen. Van 8 tot 2 uur aan 1 stuk door zitten surfen naar info (vergelijking van Git & Mercurial). Mail aan Jens getypt, laatste 2 afleveringen '24' gekeken.

Donderdag 6:

1 uur 's middags uit de douche. Jens belde op met een tegenslag: Aaron heeft ontslag genomen. Dat betekent dat er -behalve Mark, die nog geen deel van het bedrijf was - ineens nog maar 1 Drupal-ontwikkelaar in het bedrijf was: ikzelf. (Plus Thomas, maar die was vanaf 27 oktober weer spoorloos verdwenen.)
Dat betekent dat ik ook het 'Autoki' project zou moeten overnemen. Ik heb wat gefixt op de live website van Autoki en geprobeerd een ontwikkelsite op mijn laptop te installeren; kreeg allemaal foutmeldingen.

Dat installeren was 's avonds half 2 pas af. Ik heb het grootste deel van de dag besteed aan krant lezen, moe zijn, en het communiceren over Bluebox die offline bleek te zijn die dag - en meer MSN gesprek met een hopelijk-mogelijk-nieuwe Bluebox beheerder.

Vrijdag 7:

half 2 's middags uit de douche. Weer 'niets' gedaan vandaag, en de tweede dag achter elkaar het huis niet uit geweest. Ben flink verkouden.

Wat die dag vooral in mijn gedachten was, was de toestand omtrent de voortgang en het bestuur van BCCO, die inmiddels echt aandacht nodig had. We hadden uitbreiding nodig om de huidige projecten te kunnen laten overleven, en ik wist inmiddels niet meer waar ik het moest zoeken. (Ik heb YouTube gebruiker TheJoeFrom1993, die problemen met censuur van YouTube had, gemaild dat ik gratis 1TB bandbreedte voor hem had, in de hoop wat publiciteit over te houden. Hij reageerde wel leuk terug maar is uiteindelijk niet op het aanbod ingegaan Wink)

Verder weer zoals de rest van de week. Tijd besteed aan detail-vergelijking van git en mercurial, krantjelezen, verkouden zijn...)

Zaterdag 8:

1 uur 's middags uit de douche. Ik voel me iets beter. Even de straat op geweest om groenten/fruit te kopen. Krant gelezen, gemaild, mama gebeld, BCCO e-mail geschreven. Ik kwam een derde 'Version Control systeem' tegen genaamd Bazaar, las daarvan uitgebreid documentatie door en besliste dat ik Bazaar voor ons het beste vond. (Hopelijk schrijf ik daar nog eens een apart bericht over.) Ik voelde me weer OK en niet moe; 3 afleveringen van '24 seizoen 5' gekeken (ja ik loop achter). half 5 naar bed.

Zondag 9:

Laat op. Ik heb met Jens gesproken; het begint nu uit de hand te lopen, dat ik geen productieve vooruitgang had geboekt met Panini in de afgelopen 4 a 5 dagen.

Ik heb eerst nieuwe een WiFi netwerk-daemon (wicd) onder Linux geinstalleerd; eindelijk had ik nu een programma waarmee ik kon inloggen op het publieke WiFi netwerk van de McDonalds/McCafé, want met 'configuratiefiles editen' had ik dat niet voor elkaar gekregen. Tijdje bij de McCafé gezeten met mijn laptop. Berichten geschreven op het interne BCCO forum over 'hoe nu verder', KvK mail afgehandeld (want ik had nog steeds moeite met een adreswijziging van mezelf doorgeven voor BCCO), en gewerkt tot half 5 's ochtends; ik had uiteindelijk geen resultaat dat goed door tests heen kwam.

(Wat dat werk betreft: het is me inmiddels duidelijk dat de code die Rudy heeft afgeleverd voor 'Panini deel #1' helemaal opnieuw moet. Hij heeft code voor de upload (met SWFUpload) van plaatjes zodanig verweven met een speciale Flash player om die plaatjes te laten zien, dat er geen beginnen aan is om de boel goed te repareren in zijn code. Het is op de lange duur veel beter om deze functies, die logisch verschillend zijn, in 2 aparte modules te implementeren. Elke programmeur met verstand zou dat gedaan hebben. Ik ben zijn code dus aan het bestuderen en uit elkaar aan het trekken, voordat ik bugs ga fixen en Rudy's functionaliteit daarna opnieuw aan Panini opleveren.)

Maandag 10:

De grote vraag is: hoe kan ik om half 1 opstaan en toch tot 1 uur 's nachts niet programmeren voor werk? Gedoucht, wat schoongemaakt/was gedaan, (half 3) iemand geholpen met verhuizen van zijn domein, (half 4) boodschappen gedaan, (kwart over 4) tijdje zitten kijken op het web naar huizen die in Boedapest te koop staan, kwaliteit en prijzen; vliegtickets boeken voor eind december als ik terugga naar Nederland, en een vriend (die naar Boedapest komt) helpen met het boeken van zijn tickets (was een heel gedoe; half 10), koken, eten, krantje (kwart voor 12), uitendelijk een andere vriend op de chat die onverwacht BCCO voorzitter blijkt te willen worden. Half 1 begin ik dus met werk en 1 uur 's nachts doet ineens de internetverbinding het niet meer. Lekker dan.

Dinsdag 11:

Panini heeft in de ochtend mail gestuurd dat ze nu echt een einddatum willen voor het project dat allang af had moeten zijn. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk van Rudy's code door te kijken om een goede schatting te kunnen geven. Stommiteit begaan: mijn e-mail met een schatting van de benodigde tijd stuur ik, in plaats van naar Jens, naar Panini terug. Oeps! Nouja, volgens mijn schatting is alles af op vrijdag, dus het zal wel snel over zijn...