aug/sep '09: En ineens is er werk.

Lief blogboek,

Het einde van juli begon met iets nieuws... 'Werving & Selectie' bedrijven die me weer begonnen te bellen!

Ik ben opgebeld door iemand van een interimbedrijf, die wilde weten of ik beschikbaar was voor een functie... ik weet niet eens meer waarvoor en hoe precies, maar waarschijnlijk hadden ze mijn CV gevonden. Ik paste uiteindelijk niet bij die aanvraag, maar heb toch mijn CV opgestuurd zoals ze altijd willen.

Een leuke afwisseling op alle 'puur geldgerichte mensenschuivers' (die vaak uit de UK zijn komen overwaaien om hier 'marktaandeel te veroveren') zoals Computer Futures en Progressive, was dat ze direct persoonlijk wilden kennismaken, terwijl er nog niet eens een specifieke aanvraag voor mij lag. Dat zie ik niet vaak bij de bedrijven die contact opnemen. Er bleek meer anders:
* Hun ontstaansgeschiedenis: ze zijn niet zoals de eerder genoemde bedrijfjes opgericht om geld te genereren, maar ontstaan uit een bedrijf dat veel interim-personeel voor een grote multinational regelde... en daarna in een eigen BV opgesplitst om doelgerichter te kunnen werken.
* Hun tariefstructuur. Ze rekenen gewoon aan de 'interim professional' (i.e. mij) eenmalig €1500,- voor een opdracht die ze voor me hebben, plus €2.50 per uur voor 'contract services'. Dat klinkt waarschijnlijk als een waanzinnig hoog bedrag voor de meeste mensen... maar het is een stuk minder dan die 'mensenschuivers' meestal aan mij overhouden, namelijk 15% a 30% die ze van het bedrag afromen dat zij aan de rekenen.

Maar wat ik nog veel belangrijker vind, is dat ze door deze transparante tariefstructuur ook open en transparant kunnen zijn over de afspraken die bestaan tussen mij, hun, en de eindklant. (En dat ze, bijvoorbeeld, geen totaal achterlijke voorwaarden voor concurrentiebeding in hun contracten opnemen.) Bij de meeste 'Werving & Selectie' bedrijven is het in het belang van dat bedrijf om zoveel mogelijk de afspraken die ze met mij als 'professional' en met de eindklant hebben, geheim te houden. Openheid en het mogelijk maken van transparante nuttige afspraken tussen mij en de eindklant, is niet in hun (financiële) belang. Bijvoorbeeld bij contractverlenging en het maken van andere nuttige 'vervolgafspraken', voor bijvoorbeeld servicecontracten, zit het interimbedrijf doodgewoon in de weg. Hun grootste belang is zeker niet het 'bevorderen van efficiëntie en nut van het werk dat ik voor de klant doe'. Dat heb ik gemerkt bij mijn tijd bij de ABN AMRO (via Michael Page), en ik heb ermee leren leven, maar ik vind het af en toe verschrikkelijk irritant, want contraproductief.

Ik zou graag een beetje geld inleveren voor de mogelijkheid om volledig open contact te hebben met de eindklant over tarieven en werkafspraken. Zo ben ik nu eenmaal; als ik werk doe wil ik dat het zo nuttig mogelijk is. Maar bij deze BV lever ik dus geen geld in voor openheid, maar is de kans zelfs groot dat ik er meer aan overhoud (afhankelijk van de duur van de opdracht). En waarom ook niet? €1500,- voor het regelen van een 'match' is leuk verdiend voor ze. Ik betaal het graag, aan een W&S bedrijf dat het 'zoveel mogelijk financieel uitknijpen van klant en professional' niet als allerhoogste prioriteit heeft waarvoor andere dingen moeten wijken.

(Ik zou graag reclame voor ze maken omdat ik geloof dat het in het belang van zowel werkgevers als 'interim professionals' is, om dit soort bedrijven te laten groeien ten koste van 'puur geldgerichte mensenschuivers' zoals Computer Futures / Progressive / Michael Page / Huxley Associates. Maar ik zal hun naam nog even niet noemen, evt. tot ik weet dat zij het daarmee eens zijn.)

Ik heb uiteindelijk (nog?) geen werk aan ze overgehouden. 1 keer ben ik opgebeld omdat ze een Drupal-gerelateerde opdracht hadden, maar toen ik terugbelde en wat praatte, zeiden ze "we hebben deze opdracht niet rechtstreeks maar weer via een ander bedrijf; hier is hun telefoonnummer, ik hoef er niet tussen te zitten". (Klasse, of niet?).
Een andere keer ben ik opgebeld voor een voltijds Microsoft Access opdracht van een paar maanden... maar ik had een tijdje bedenktijd nodig, want ik was net een paar opdrachtjes in Drupal aan het doen en ik zou het zonde vinden om ze te laten vallen. Helaas; na een paar uur bedenktijd wilde ik toch 'ja' zeggen, maar het was alweer te laat. Zo snel kan het gaan.

Als indirect gevolg hiervan, heeft mijn huisgenoot wel besloten Drupal te leren, en kan ik hem eventueel betrekken bij overtollig werk dat ik zou krijgen. Dat zou wel leuk zijn, en ik hoop dat ik dat nodig ga hebben.

Goed, dat was een lang verhaal over 1 'interim-bedrijf'...

...maar ineens kreeg ik meer telefoontjes en e-mails, allemaal Drupal gerelateerd! (Blijkbaar is mijn CV rondgegaan.)

Ik kreeg onder andere een mail van Floris Bouwman van Huxley Associates, die "op zoek was naar een Drupal developer". Toen hij me aan de telefoon vertelde in welke plaats dat bedrijf zat, ging er bij mij een belletje rinkelen, en heb ik zelf een mail gestuurd. (Want ik weet inmiddels genoeg van "Huxley achtige recruiters" om even wat te controleren.) Wat bleek? Ik zat inderdaad goed... maar dit bedrijf had helemaal geen opdracht uitgezet bij Huxley. Floris had wel net mijn CV ongevraagd in hun mailbox gegooid. Floris zit dus gewoon lekker het Internet af te struinen naar mensen die personeel nodig hebben, dan mailtjes uit te sturen in de hoop dat hij zich zo tussen opdrachtgever en werker kan wurmen en er wat aan kan verdienen.

(Floris ontkent dit overigens, maar dat is logisch. Dat zal 'company policy' zijn bij cowboys als Huxley Associates. En het bedrijf waar ik nu contact mee heb is grotendeels een eenmanszaak, die niet van plan is om met bedrijven als Huxley te werken - dus ik kan er gerust vanuit gaan dat Huxley de partij is die niet de waarheid spreekt.)

Aaaanyway... dit bedrijf waarmee ik nu contact had, heeft in de loop van augustus enkele Drupal-programmeeropdrachten die door de werkdruk uitbesteed moesten worden. Ik heb die opdrachten 'netjes' aangepakt, dat wil zeggen dat ik betere en algemener toepasbare code heb geproduceerd dan nodig was -- zodat ik die op drupal.org kon plaatsen. Achteraf gezien heeft dit een groot deel van augustus opgevuld. Ik heb er eigenlijk te lang over gedaan en ver onder mijn normale tarief gewerkt... maar ik heb wel werk en een nieuw contact opgebouwd. Ik vind het dus voorlopig helemaal niet erg.

Het zag er dus hoopvol uit qua werk, want In de loop van de laatste twee maanden kreeg ik ook andere mails en telefoontjes van interimbedrijven die Drupal programmeurs zochten. Ik ben 1 keer op gesprek geweest, en voor ongeveer 4 projecten 'in de running' geweest, maar steeds werd ik het niet. Er lopen blijkbaar meer gekwalificeerde 'vrije' Drupalers rond op dit moment, dan ik hoopte.

...of ze weigeren me natuurlijk 'om andere redenen' zonder dat rechtstreeks te zeggen... Ik geloof niet dat het in alle gevallen zo is, maar soms zou het zo kunnen zijn.

In 1 geval weet ik het expliciet. Ik kreeg weer (via Floris van Huxley) een mailtje over een project, voor een nogal laag uurtarief -- maar ik wilde het wel doen. Nadat hij een interview had geregeld en me de data van de afspraak toestuurde, kon ik vrij makkelijk uitvinden dat die advertentie (weer!) gewoon op het internet te vinden was, en heb ik de persoon met wie we een afspraak hadden, rechtstreeks gemaild.
Dat bleek wederom een tussenpersoon (in de reclamewereld) te zijn, die mij bij een van zijn klanten wilde zetten en verder geen behoefte had om Huxley er ook nog eens tussen te hebben. Echter na een uurtje mailde hij terug dat hij via Google wat "zeer belastende" achtergrond over mij uitvond, waarmee hij "niet bij zijn klanten kan aankomen". Hij heeft onze afspraak afgezegd, ook met Huxley, (per ongeluk?) op een zodanige manier dat ik niet denk dat Floris Bouwman me nog zal mailen met nieuwe aanbiedingen...

Oh well... Ik heb in ieder geval al 1 goed rechtstreeks contact met een opdrachtgever. Rechtstreeks contact (waar mensen dus niet bezorgd hoeven te zijn om 'hun image') blijkt voor mij wel probleemloos te gaan, en ik hoop dat er meer contacten bij gaan komern.

Iets anders:

Ik ben nu ook een ISP! Smile

Begin augustus vond ik uit dat een stel buitenlanders een server wilden kopen en 'colocaten' bij XS4ALL... omdat XS4ALL gewoon een van de beste ISPs ter wereld is (maar schreeuwend duur voor dedicated servers). Ik zei, na even nadenken, dat ze ook bij mij een 'virtual server' konden huren. Dan kon ik tenminste fysiek naar de hardware toe als er iets aan de hand zou zijn. Ik heb een server en een extra 'klant' geregeld, en reken ze samen zoveel dat ik precies uit de kosten ben... dus winst maak ik er niet op. Echte winst is toch nooit te maken met hosting, denk ik. Maar ik heb nu wel de mogelijkheid om klanten waarvoor ik websites bouw, goede hosting te kunnen bieden op mijn eigen server indien ze dat willen. En ik heb wat extra klanten die ik rekeningen stuur, wat nooit slecht uitkomt voor de Belastingdienst Smile

Daar heb ik dus wel veel (onbetaald) werk aan gehad, aan het installeren en configureren van de server, plus (Xen) virtual servers. (Vooral aan de klant die OpenSuse wilde draaien op zijn Xen vserver op mijn . Pfff, nooit gedacht dat dat nog zo'n werk zou zijn.) Het uitwerken van 'algemene voorwaarden' is ook nog even werk geweest.

Laten we zeggen dat het een gokje is, dat misschien in de toekomst voordeel gaat opleveren. Ik ben in ieder geval tevreden dat het nu draait Smile