En nou aan het werk, Ro!!!

in
Translation Note: The Dutch version of this content is being displayed because the English translation is unavailable.

Zo!

In het 'dagboekbericht over oktober' schreef ik dat ik wel een paar veelbelovende sollicitatiegesprekken achter de rug had (en zelfs een contract getekend had), maar dat er uiteindelijk niets uit was gekomen, behalve een klein opdrachtje van mijn 'half-vaste werkgever'...

Nou, inmiddels is dat behoorlijk veranderd!

1 november heb ik gereageerd via Freelance.nl, op een oproep voor een 'tweede lijns Drupal support' persoon, van iemand die zegt dat zijn bedrijf o.a. hosting wil aanbieden en dat hij een server heeft ingericht, maar dat hij bepaalde support voor zijn klanten zelf niet kan geven. Ik heb hem inmiddels geholpen met zijn server verder opzetten, en ook een eerste rekening(etje) gestuurd voor een paar uur werk. We hebben nog geen vaste werkverdeling gemaakt, er zijn diverse dingen met zijn systeem aan de hand die hij niet ingecalculeerd heeft... en hij zegt weinig budget te hebben. Dus, zoals ik vantevoren kon verwachten, heb ik inmiddels heel veel tijd besteed aan begeleiding op de chat en naar verhouding heel weinig teruggekregen. Maargoed, ik heb wel weer wat van nieuwe systemen geleerd (nl. het opzetten van ISPConfig) en een goede indruk achtergelaten. Dus ik heb nu een basis gelegd om vastere afspraken te verlangen. Of dat me ook echt wat gaat opleveren, ga ik in de komende maand wel zien.

4 november belde mijn 'half-vaste werkgever' weer eens, of ik misschien tijd had voor een iets grotere Drupal theming- en site- opdracht, die ik in mijn eentje zou moeten doen. Dat had ik natuurlijk wel, ik schatte de opdracht in op ongeveer 1500 Euro (de helft voor theming, de helft voor de rest), en dat was akkoord.

Daarmee begonnen 2 1/2 week van afwisselend 'werk uitstellen' en 'stressen', die nog lang niet over zijn; ik houd dat ritme vast. Ik heb namelijk heel erg de neiging om 'eerst even af te maken waar ik aan bezig ben'... wat dan veel langer duurt dan gedacht.

In dit geval was dat: het afmaken van een (misschien te lange/zinloze) tekst voor mijn eigen website, en het inrichten van een overzichtelijker systeem om al mijn wachtwoorden in op te slaan. (Voor dat laatste was het inmiddels heel erg tijd, vooral omdat ik nu nog een extra server van nog een klant beheer, zoals ik vertelde.) Dat duurde tot na het weekend, en maandag (de 9e) ben ik maar eens snel aan het Drupal theme gaan bouwen, dat ik woensdag deels af moest hebben. Wat dus veel meer werk bleek dan gedacht; ik heb echt onderschat hoeveel ik nog kan bijleren aan theming/CSS technieken, zodat ik direct de juiste (of i.i.g. de minst bewerkelijke of meest standaard) oplossing kies. Ik was van maandag tot donderdagochtend lange dagen/nachten aan het maken om dingen min of meer af te hebben.

Ik was daar op zich best tevreden over; het heeft wel iets, om me weer eens helemaal diep te storten op een opdracht, en nachten door te werken. En zolang ik zie dat ik bijleer, heb ik er ook geen moeite mee om veel meer tijd te spenderen aan zo'n opdracht dan ik aan 'betaalde uren' reken. De opdrachtgever was ook best tevreden met het resultaat, en ik ging donderdagochtend om half 10 's ochtends maar eens slapen Smile

...en anderhalf uur later werd ik wakker gebeld door een vriend voor wie ik wel eens wat (betaald) kleine PHP dingetjes verbouw aan zijn website. Hij wilde weten of ik een paar dingen voor hem kon doen - en ik zei "ja, volgende week". Later die dag werd ik ook nog opgebeld over de theming-opdracht, en vooral over een miscommunicatie met de klant die gedacht had dat er veel meer af zou zijn. Het was niet mijn schuld verder, maar, ik kreeg de vraag of ik e.e.a. aan het eind van maandag (de 16e) kon opleveren. Dat kon vast wel, dacht ik.

Donderdagavond heel vroeg naar bed gegaan, vrijdag wat losse dingetjes afgemaakt die in de drukke week waren blijven liggen, zaterdag rustig aan gedaan en met vrienden uit gaan eten/drinken. Zondag aan het werk gegaan aan mijn beloofde dingen, tot 's ochtends doorgewerkt (want het ging zo lekker en ik zat al in het nachtritme)... en maandag aan het eind van de dag belde mijn 'werkgever' of het nu af was. Nee dus; er was iets met ingewikkelde CSS waar ik niet uitkwam. Hij wilde dat wel van me overnemen terwijl ik de rest afmaakte. 'maandag eind van de dag' is in mijn praktijk 'dinsdagochtend', en ik ben dus weer lekker tot half 8 's ochtends doorgegaan. Maar toen was het theme wel helemaal mooi af, en iedereen tevreden Smile

Dat was dus vorige dinsdag. Met het theme af, zou ik nog een paar daagjes werk aan de rest van de opdracht hebben, had ik ook die opdracht van mijn andere vriend nog... en... mijn 'werkgever' had alweer een nieuwe opdracht liggen, met de vraag of ik wilde inschatten hoeveel werk dat was. Dat is dus een veelbelovend rijtje betaald werk - vooral omdat die vriend deze vrijdag nog is langsgekomen, en heeft laten doorschemeren dat hij overstag gaat voor mijn pleidooi om zijn site te converteren naar Drupal. Ik heb nu 2 1/2 Drupal site te bouwen Smile

...maar er was geen harde deadline, dus ik ging 'nog even eerst een dag wat tekst afmaken op mijn website'. (Ik had in de afgelopen weken, ook tijdens het werk aan het Drupal theme, allemaal dingen opgebouwd die ik op mijn website wilde zetten, waarna ik eindelijk 'bij zou zijn' met mijn weblog. (Met 'echte Twitter integratie' en eigen short-url-links naar mijn blog, die net bijna af was toen ik dit werk op me af kreeg.)

Kun je het al raden?

Die ene dag (of misschien twee) die ik hieraan wilde besteden, zijn er inmiddels vijf geworden. Natuurlijk duurt het schrijven van dingen langer dan ik dacht; ik heb nog anderhalve avond besteed aan (nog onbetaald) systeembeheer en support voor de server van mijn nieuwe opdrachtgever; ik heb een nacht lang interessante artikelen over Drupal-core-discussies zitten lezen; heb mails en berichten geschreven voor (en wat systeembeheer gedaan aan) de prive-projecten waar ik in verwikkeld ben; heb tijdens dat systeembeheer een paar interessante Drupal modules ontdekt die ik wil uitzoeken... en nu is het echt genoeg, moet ik de rest laten liggen en keihard aan het werk. Eerst 2 mensen schattingen geven, hoeveel hun werk volgens mij gaat kosten... en dan achter elkaar 2 1/2 project afmaken.

Maar: ik ben wel ein-de-lijk bij met het schrijven van blog-artikelen Smile Alles wat ik wilde schrijven, is ook geschreven. (En natuurlijk in veel te veel woorden Wink )

(Nouja, alles behalve twee dingen... Er is nog 1 Linux script dat ik al 7 maanden lang wil publiceren, maar daar kom ik nu niet aan toe.
En ik heb het ook niet gehad over die jongen van 12 die me van de zomer op Hyves aansprak, meteen over seksafspraakjes begon, me naaktfoto's stuurde en direct van me verwachtte dat ik ook foto's van mezelf zou terugsturen. Maargoed, dat verhaal moet ik misschien maar voor me houden, anders gaan er misschien weer mensen zeuren enzo Tongue Want 'twaalfjarige jongens doen dat helemaal niet uit zichzelf' en 'ik ben natuurlijk meteen foute dingen gaan doen'; yeah right.)